Space-Elite Forum
Forum Galaktyczne Space-Elite
 ::  FAQ  ::  Szukaj  ::  Użytkownicy  ::  Grupy  ::  Zaloguj  :: 

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Poprzedni temat :: Następny temat
I stało się co stać się miało

Którą opcje wybierasz?
Opcja 1.
18%
 18%  [ 2 ]
Opcja 2.
81%
 81%  [ 9 ]
Głosowań: 11
Wszystkich Głosów: 11

Autor Wiadomość
[FR]Abbadon_se
Przyjeciel SE

Wysłany: 2010-07-21, 09:36   

coś się już zmieniło w tym temacie czy znowu tylko szum powstał?

PanX
Gwałciciel Kodu

Wysłany: 2010-07-24, 11:47   

Czas pokaże czy to tylko był szum czy coś konkretnego już zostało przedsięwzięte :D

Ale prawda jest taka że ja już w tle zacząłem działać aby wdrożyć "Opcje 2", no chyba że ujrzę tutaj taki odzew ludzi który sprawi że "Opcja 2" nie będzie musiała być wprowadzona dla uratowania gry :)
Tak więc mówiąc krótko, to od samych graczy zależeć będzie dalszy los tej gry, ja tylko jestem "Narzędziem" wprowadzającym w czyn tzw puste słowa ;)

Pozdrawiam

[FR]Abbadon_se
Przyjeciel SE

Wysłany: 2010-07-27, 08:34   

ale opcja 2 przewiduje pozostawienie dotychczasowych kont tak?

PanX
Gwałciciel Kodu

Wysłany: 2010-08-04, 00:31   

Niestety opcja 2 to raczej gra zmodernizowana od podstaw a co za tym idzie wyzerowane konta gdyż zostały by stworzone tylko dwie gale Zwykła i VIP. Niestety aby z 3 obecnych galaktyk zrobić jedną to trzeba by bardzo dużo pracy w to włożyć, bo raz że trzeba by zredukować różnicę w punktacji biorąc fakt że każda gala czymś się różni, szczególnie jeśli mowa o prędkości samej gry, toteż nie dało by się tego tak jednoznacznie i sprawiedliwie przeliczyć. Stąd też wychodzi że łatwiej i pewniej było by aby całą gre wyzerować, ale to dopiero po ukończeniu prac nad aktualną wersją gry

[FR]Abbadon_se
Przyjeciel SE

Wysłany: 2010-08-04, 08:49   

nie wiem kto cię tak okłamał. Jakiś czas temu rozmawiałem z optimusem na temat połączenia galaktyk. Okazuje się, że prędkości na wszystkich galach (g1, g2, g3) są takie same. Inaczej jest na CG i TG. Ale zajmijmy sie podstawowymi galami. Prędkości są takie same, punkty za budynki, badania itp, itd. są takie same. Jedynie co się zmienia na tych galach to punkty doświadczenia, więc generalnie tylko na tym trzeba się skupić i wymyśleć jakieś sensowne przeliczenie. W zasadzie to stawiałbym na to, żeby dodać tym co mają mniej niż zabierać tym co mają więcej bo pojawi się problem w postaci buntu graczy :P . AAAAA sorka nie tylko na tym, bo jeszcze zostaje kwestia mapy gali. Kont na g3 graczy prawdziwych jest najwyżej 10. Reszta to boty. Nie wiem jak jest na g2 ale myślę że niewiele więcej. Dochodzą do tego konta graczy, którzy mają konta na innych galach więc trzeba będzie zdecydować się na jakieś. Także chyba niewiele czasu by zajęło przerzucenie ręcznie tych kont na g1. Optimus mówił coś jeszcze, że w takim wypadku da się wszystkim darmowe i jednorazowe przeniesienie planety w dowolne miejsce.

Jeśli chodzi o mnie to jeśli gale będą resetowane to nie wiem czy komus się będzie chciało grać od nowa (mi raczej nie :P )

EBOLA 
Przyjeciel SE
Zawodowy szperacz

Wysłany: 2010-08-05, 12:05   

a mi tak :P wole od nowa wtedy sa rowne szanse :P od tego samego startu. jak ktos ma konto 6 lat to sie nie dziwie czemu nikt nie chce zaczynac :P

PanX
Gwałciciel Kodu

Wysłany: 2010-08-06, 11:08   

@Abbadon_se: Po części masz racje, ale jednak gale różnią się prędkością i już wyjaśniam jak to wygląda.
Wydobycie na każdej gali jest takie same.
prędkość budowy, badan,lotu flot na G1 jest normalna zaś na pozostałych galach jest to X2.
Tak więc idziemy dalej.
G1 powstało w 2007-06
G2 powstało w 2008-02
G3 powstało dokładnie rok po G2 (2009-02)

Teraz skoro Optimus zdecydował się na to aby zamiast zabierać to dodać innym graczom co by różnicę zniwelować, to niech teraz znajdzie mi się taki CWANIAK co przeliczy to w taki sposób aby każdy był zadowolony i nie było żadnych sprzeciwów. Wątpię aby ktoś taki się znalazł. A troszkę czytając historię tej gry, wiem że z reguły takie osoby które chcą w sposób bezinwazyjny naprawić grę, cierpią na tym gdyż są uznawane za tzw renegatów

Dodatkowo trzeba wiedzieć że nowa odświeżona gra, posiadać będzie modyfikacje które w już trwającej grze trudno było by wprowadzić gdyż zmieni to lekko strukturę gry, ale zasady pozostaną te same bez zmian.

Tak więc o wiele łatwiej jest rozmawiać o nowej grze wyzerowanej niż o naprawianiu obecnej gry bez większych zmian.

A to że są gracze którym nie będzie się chciało zaczynać od nowa.
No cóż nie ma dymu bez ognia. A jak jest ogień to i ofiary mogą być :)
A na chwilę obecną jak gra na miesiąc zarobi na siebie 30zł to maks, a są też miesiące z zerowym przychodem, tak więc czy odejdą wszyscy z obecnych graczy czy nie to na pewno serwerowi różnicy nie zrobi, a kto ma wrócić ten wróci a kto ma przejść ten przejdzie na nową grę.
Zaś codziennie rejestruje się od kilku do kilkunastu nowych kont w Master Loginie, tak więc na przyrost nowych graczy nie boimy się :)
A gracze widząc odpowiednie kroki oraz działania i pobudzeni dobrym sercem lub chęcią posiadania usprawnień w grze, na pewno zdecydują się tym chętniej na zakup PP za które utrzymamy serwer bez problemu :)

[FR]Abbadon_se
Przyjeciel SE

Wysłany: 2010-08-16, 09:50   

I tak będą przeciwnicy i zwolennicy restartu serwera, więc może zrobić jakieś referendum konkretne, albo niech więcej osób wypowie się na foorum na ten temat, bo z 1218 userow na forum wypowiedziało się 5 więc nei ma oczym mówić generalnie. Później będą lamenty, że nikt nic nie wiedział. Co do expa to dać po prostu równy procent od dotychczasowego stanu doświadczenia i tyle. Nie ma logicznego sposobu na dodanie expa żeby nikt nie płakał. Ci co nie lataja to i tak nic nie mają ci co latają to będą zadowoleni.

Ja niestety w takim razie będę musiał zakończyć grę. Nie będę przecież wymuszał na was dla mnie jednego żebyście zmieniali grę czy dostosowywali ją pode mnie, bo sam piszesz, że sporo osób się rejestruje to z graczami problemu nie będzie

PanX
Gwałciciel Kodu

Wysłany: 2010-08-24, 18:49   

Niestety niska frekwencja tego postu jest spowodowana zwykłym lenistwem :P Bo wiem że sporo osób czyta ten post, ale niestety z odpisywaniem to już inna sprawa. A skoro są/były informacje o tym temacie to myślę że wszelkie lamenty i roszczenia nie będą brane pod uwagę :)

Co do lamentów to my teraz mówimy o samym expie a znając całą ludzką nieodkrytą prawdę to znajdą się tacy co po tzw ewentualnym połączeniu galaktyk, zaczną narzekać że oni są najbardziej stratni i znając przeszłość to zrobią taką aferę że to oni wygrają te starcie.
Krótko mówiąc połączenie obecnych galaktyk w jedno było by podobne do próby połączenia fiata 126p z tramwajem i potem zastanawianie się czy to będzie spełniać swoje funkcje :roll:
Tak więc aby ratować już i tak namiastkę SET która jest traktowana przez graczy jak zło ostateczne. Zapada decyzja o zamknięciu obecnych galaktyk i otwarciu nowej jednej.
Oczywiście nie dziś i nie jutro, ale powiedzmy że w najbliższej nieodkrytej przyszłości ;)
Ta nowa galaktyka o której mowa będzie usprawniona, poprawiona oraz lekko zmodyfikowana :)

Ale to że taka decyzja zapada, nie oznacza że odwracamy się plecami od starych doświadczonych graczy. Wręcz przeciwnie, szykujemy dla "Weteranów" pewnego rodzaju niespodziankę która może ułatwić i uprzyjemnić grę :)
Ale żeby na chwilę obecną nie zdradzić za wiele to niech niespodzianka pozostanie niespodzianką :mrgreen: tym bardziej że ostateczna wersja statusu "Weteranów" nie jest jeszcze do końca ustalona :)
Bo owszem, choć codziennie rejestruje się mnóstwo graczy to jednak trzeba podkreślić są to w 95% zupełnie nowi gracze a te 5% to powracający po latach starzy wyjadacze SE. A jakby nie patrzeć to ci właśnie najstarsi mają największy swój udział w rozwoju gry gdyż podciągają ranking danej galaktyki na której przebywają :)

[FR]xKAINx 
Przyjeciel SE

Wysłany: 2010-08-27, 15:56   

jestem zarestartem galpolaczyc w jedna calosc

[FR]Abbadon_se
Przyjeciel SE

Wysłany: 2010-09-02, 16:13   

tak jak twoje wyrazy :D

PanX
Gwałciciel Kodu

Wysłany: 2010-09-02, 18:52   

moge was pocieszyc gdyz prace z kodem gry ida mocno do przodu i na chwile obcna udalo nam mocno usprawnic kod efektem czego uzyskalismy szybsza ladowalnosc stron.

Orginalny kod laduje sie srednio 0.200ms <> 0.100ms co daje srednia 0.150ms
Kod przerobiony laduje sie od 0.060ms do 0.040ms co daje srednia 0.050ms
Tak wiec widac ze kod poprawiony laduje sie 3x szybciej i tak tez bedzie sie ladowac gra kazdemu.
Oczywiscie nie bedzie to az tak widoczne dla zwyklego oka, ale sam serwer na pewno odczuje tutaj mocna ulge ;)

Niestety droga przed nami jeszcze daleki i aby moc ujrzec ostateczna wersje gry musimy jeszcze troszke poczekac. No ale przeciez co nagle to po :evil: ;-)

[FR]Abbadon_se
Przyjeciel SE

Wysłany: 2010-09-02, 21:45   

dobrze, że dodales że to serwer na tyn skorzysta a nie gracze, bo dla mnie to żadne usprawnienie :D

PanX
Gwałciciel Kodu

Wysłany: 2010-09-02, 22:26   

A wiedz ze gracze tez na tym skorzystaja :)
Wyobraz sobie ze jedziesz swoim ferarri po super prostej gladkiej drodze.
Niestety przed toba slimaczy sie stary klekotek ktorego nie idzie wyprzedzic bo to waska droga ;>
I co wtedy? No a ciagniesz sie jak glupi za tym klekotkiem :P

Podobnie sprawa ma sie z serwerami. Jesli grupa osob zamuli serwer swoimi wolnymi laczami nowy nie beda wstanie wejsc z powodu limitow ilosci polaczen itp
Na razie nam to nie grozne, ale jak wiadomo lepiej zawczasu dmuchac na zimne (byle nie dmuchac zimne babki..... piaskowe) :mrgreen:

A to usprawnienie ktore przedstawilem to tylko platek sniegu na szczycie gory lodowej ;>

[FR]Abbadon_se
Przyjeciel SE

Wysłany: 2010-09-03, 10:44   

wysyp może kilka usprawnień dla zachęty

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu